Friday, 2 November 2012

Kenapa Melabur/Menyimpan Wang dalam Unit Amanah a.k.a Unit Trust?

Assalamualaikum dan salam kekayaan dan kejayaan untuk anda pembaca jutawan.

 

Masih lagi dengan perkongsian info untuk anda semua.

Mesti ada di antara anda yang masih belum mengetahui apa itu unit amanah atau unit trust? Kenapa ramai orang melabur dan menyimpan duit mereka dalam unit trust.

 

Dah tu banyak pula unit trust ni, nak pilih yang mana satu kan? Di Malaysia kini, terdapat 40 syarikat yang menguruskan unit amanah. Nak tahu, TENGOK SINI.

 

unit trust

Dana saham amanah adalah medium pelaburan yang sesuai untuk semua peringkat. Tidak kira dari sekecil-kecil nilai pelaburan RM100, RM500, RM100,000 hinggalah RM1,000,000.

 

Medium pelaburan ini mampu memberikan pulangan yang tinggi antara 12-15% p.a.


Antara lain, dana saham amanah ini amat sesuai untuk mereka:

# Baru dalam bidang pelaburan

# Bersedia mendapatkan khidmat pengurus profesional untuk membuat pilihan pelaburan

# Mempunyai jumlah permulaan yang kecil untuk melabur (dengan pilihan untuk menambahkan pelaburan dari semasa ke semasa)

# Mencari kepelbagaian dalam pelaburan untuk meminimumkan risiko.

 

Thursday, 1 November 2012

Senarai Syarikat Pengurusan Unit Amanah di Malaysia

Assalamualaikum dan salam kekayaan dan kejayaan buat semua pembaca.

 

Hari ini, Diyana ingin berkongsi sedikit maklumat supaya anda pengguna/pelabur/pelanggan di luar sana mendapat ilmu tambahan berkenaan dunia pelaburan di Malaysia.

Terdapat banyak saluran untuk anda menggandakan wang simpanan @ wang persaraan@ wang pendidikan anak anda. Salah satu yang menjadi pilihan ramai adalah pelaburan di dalam unit amanah/ saham amanah/ unit trust/ mutual fund.

 

Setiap dana yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, akan diuruskan oleh syarikat pengurusan unit amanah. Terdapat 40 syarikat di Malaysia yang menguruskan unit amanah di Malaysia. Berikut Diyana kongsikan elmu agar pembaca semua mempunyai lebih banyak pilihan dan dapat menilai syarikat pengurusan mana yang akan dipilih.

Untuk mengetahui prestasi dana-dana yang diuruskan oleh setiap syarikat pengurusan unit amanah, anda bolehlah mendapatkan ‘Master Prospektus’ dari syarikat pilihan anda atau anda juga boleh melihat di dalam majalah Personal Money.

 

Berikut disenaraikan syarikat pengurusan unit amanah yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (sehingga 30 September 2012)

List of Approved Unit Trust Management Company in Relation to Unit Trust Funds(As at 30 September 2012)

1) Affin Fund Management Berhad

2) Alliance Investment Management Berhad

3) AmanahRaya Investment Management Sdn Bhd

4) Amanah Mutual Berhad

5) Amanah Saham Kedah Berhad

6) Amanah Saham Nasional Berhad

7) Amanah Saham Sarawak Berhad

8) AmInvestment Services Berhad

9) Apex Investment Services Berhad

10) Areca Capital Sdn Bhd

11) ASM Investment Services Berhad

12) BIMB Investment Management Berhad

13) CIMB-Principal Asset Management Bhd

14) CIMB Wealth Advisors Berhad

15) Eastspring Investments Berhad (formerly known as Prudential Fund Mgmt Bhd)

16) Hong Leong Asset Management Berhad (formerly known as HLG Unit Trust Berhad)

17) Hwang Investment Management Bhd (formerly known as HwangDBS Investment Mgmt)

18) ING Funds Berhad

19) Inter-Pacific Asset Management Sdn Bhd

20) KAF Fund Management Sdn Bhd

 

21) Kenanga Investors Berhad (formerly known as CMS Trust Management Bhd)

22) Kumpulan Sentiasa Cemerlang Sdn Bhd

23) Libra Invest Berhad (formerly known as Avenue Invest Berhad)

24) Maybank Asset Management Sdn Bhd (formely known as Mayban Investment Mgmt)

25) Manulife Unit Trusts Berhad

26) MAAKL Mutual Berhad

27) MIDF Amanah Asset Management Berhad

28) OSK-UOB Islamic Fund Management Bhd

29) OSK-UOB Investment Management Bhd (formerly known as OSK-UOB Unit Trust Mgmt)

30) Pacific Mutual Fund Berhad

31) Pelaburan Johor Berhad

32) Pengurusan KUMIPA Berhad

33) Permodalan BSN Berhad

34) Pheim Unit Trusts Berhad

35) Phillip Mutual Berhad

36) PTB Unit Trust Berhad

37) Public Mutual Berhad

38) RHB Investment Management Sdn Bhd (formerly known as RHB Unit Trust Mgmt Bhd)

39) Saham Sabah Berhad

40) TA Investment Management Berhad

 

Rujukan:  Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (http://www.sc.com.my/eng/html/resources/stats/utmc.pdf)

 

Sekian, terima kasih.

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...